De Poedertoren is ontstaan in het jaar 2008, toen kochten Linda en Rudy een oude verlaten boerderij omgeven door veertien hectare land. Langzaam aan kwamen er steeds meer veranderingen, de paarden kwamen vaker buiten, er waren kleine kuddes, maar de paarden bedachten zelf dat ze veel liever met z’n allen bij elkaar wilden staan en zo was de grote kudde geboren.

De curiositeit naar het bitloos rijden was getrokken door één van de merries bij de Poedertoren, Vedette. “Vedette komt uit een klassieke dressuurstal, waar ze uiteindelijk werd verkocht via de verzekering om toch een deel van haar waarde te kunnen recupereren. Gelukkig is ze dankzij haar mooie uiterlijk en fantastische gangen niet in het slachthuis geëindigd. We hebben haar ontdekt in een manege waar ze te koop stond: ze werd dat jaar al vijf keer doorverkocht aan verschillende eigenaars die haar onmiddellijk hebben teruggestuurd of verder verkocht.” Met de handen in het haar zochten Rudy en Linda naar een oplossing om te kunnen communiceren met Vedette. En dat was het begin van het bitloos rijden op de Poedertoren. “We zochten naar allerlei manieren om haar te kalmeren, haar vertrouwen te winnen, om op een respectvolle manier met haar om te gaan en zijn toen intensief begonnen met grondwerk. Mensen onderschatten grondwerk echt. We hebben er met haar heel veel door bereikt, zowel in de piste als erbuiten.” Zo maakte natural horsemanship stilletjes zijn intrede op de Poedertoren. “En zo hebben we het bitloos rijden leren kennen”, stelt Rudy. “Vedette werd kalmer. Ze bleef nog een hele tijd naar het bit zoeken. Kauwen, kwijlen, op haar eigen tanden bijten eigenlijk, nog altijd op zoek naar dat bit om het vast te nemen in haar mond en te blokkeren. En om de ruiter uit evenwicht te trekken, maar dat lukte niet meer”, lacht Linda. De bitloze optomingen die ze in de winkels troffen, vonden ze vrij scherp inwerken. “Dus hebben we zelf een hoofdstel ontworpen in kwaliteitsleder met een zachte neusriem.

SONY DSC

wie zijn wijDSC_0789

One thought on “Over ons

  1. Beste

    Ik wens graag wat meer info over de vierdaagse van 29/03 tem 01/04. Ik heb als kind op vakantie vaak paardgereden en zou de basis moeten kennen.
    Kan ik als alleenstaande deelnemen? Hoeveel kost het? Waar slapen we? Wat met de coronamaatregelen?

    Mvg
    Jolien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *